L’acord de Governabilitat firmat per ERC i PSC és la plasmació de la continuïtat de les polítiques antiobreres i antipopulars de l’anterior Govern, havent estat avalades en el seu moment per la Patronal Foment del Treball Nacional i PIMEC.
Encara que l’acord es vesteixi en el seu preàmbul d’una capa d’esquerranisme i d’un catalanisme popular anacrònic per intentar convèncer la parròquia d’ERC, no aporta cap novetat respecte a la línia econòmica de retallades del sector públic i de l’augment del finançament de les empreses privades amb diners públics, així com de la intenció de seguir augmentant el grau d’explotació de la classe obrera.
A diferència de l’acord pressupostari de l’anterior legislatura, aquesta vegada Foment no s’ha posicionat a favor, però tampoc en contra. Ha guardat silenci perquè no pot victorejar un document editat en nom del federalisme i de l’independentisme d’esquerres, PIMEC, per la seva banda, sí que s’ha mostrat favorable.
El suport o la neutralitat per part de les patronals respon al fet que el document és prou obert per a donar cabuda a diferents projectes i demandes empresarials. PSC i ERC són representants polítics de les diverses entitats patronals i l’acord és la combinació dels interessos de diferents sectors de la burgesia, tant de l’alta patronal com de la petita i mitjana empresa, sectors, aquests últims, durament colpejats a la darrera crisi econòmica, de la qual van sortir en part, en certa manera, gràcies a la fragmentació i mercantilització del sector públic. Les grans polítiques d’obertura del mercat ocupat per les empreses públiques al sector privat ha sigut i és una demanda de l’alta patronal, però que ha generat marges de negoci per a petites i mitjanes empreses. Un clar exemple d’això és el sector educatiu. En aquest, les grans multinacionals s’han apoderat de la venda directa de les noves metodologies pseudopedagògiques, dels serveis de menjador i extraescolars o, entre tots, de la venda de material escolar amb el xec de 70€ que, precisament, recorda el preacord.
La retòrica del discurs en clau nacional és això, només retòrica. El document és la plasmació de la derrota política del projecte de les capes mitjanes i petites de la burgesia catalana que en el seu moment van voler apostar més enllà del Pacte Fiscal que Foment del Treball Nacional i CiU van voler pactar amb l’Estat. El finançament singular que proposa el document és menys que els que es plantejaven fa 14 anys i queda supeditat a pactes de futur.
El punt dedicat al reconeixement de la nació catalana fa èmfasi en la defensa de l’Escola Catalana, aquesta escola cada dia més privatitzada per ERC, en la defensa de la llengua catalana, després que ERC hagi liquidat la normalització lingüística, i en la projecció internacional de Catalunya, eufemisme que van utilitzar sectors de la petita i mitjana burgesia per a internacionalitzar els seus negocis i augmentar l’exportació de capital.
En conclusió, aquest acord de Govern entre PSC i ERC és la plasmació dels pactes entre diferents sectors de la burgesia per poder seguir explotant la classe obrera.
A 8 d’agost del 2024,
Comitè Nacional del Partit Comunista dels Treballadors de Catalunya (PCTC)
Sobre el acuerdo de investidura del govern de cataluña
El acuerdo de Gobernabilidad firmado por ERC y PSC es la plasmación de la continuidad de las políticas antiobreras y antipopulares del anterior Govern, ya avaladas en su momento por la Patronal Foment del Treball Nacional y PIMEC.
Aunque el acuerdo se viste, en su preámbulo, de una capa izquierdista y de un catalanismo popular anacrónico para intentar convencer la parroquia de ERC, no aporta ninguna novedad respecto la línea económica de recortes del sector público y de aumento del financiamiento de las empresas privadas con dinero público, así como de la intención de seguir aumentando el grado de explotación de la clase obrera.
A diferencia del acuerdo presupuestario de la anterior legislatura, esta vez Fomento no se ha posicionado a favor, pero tampoco en contra. Ha guardado silencio porque no puede dar vivas a un documento editado en nombre del federalismo y del independentismo de izquierdas. PIMEC, por su lado, sí se ha mostrado favorable.
El apoyo o la neutralidad por parte de las patronales responde al hecho que el documento es suficientemente abierto como para dar cabida a diferentes proyectos y demandas empresariales. PSC y ERC son representantes políticos de las diversas entidades patronales y el acuerdo es la combinación de los intereses de diferentes sectores de la burguesía, tanto de la alta patronal como de la pequeña y mediana empresa, sectores, estos últimos, duramente golpeados en la última crisis económica, de la cual salieron gracias, en buena medida, a la fragmentación y mercantilización del sector público. Las grandes políticas de apertura del mercado ocupado por las empresas públicas al sector privado ha sido y es una demanda de la alta patronal, pero que ha generado márgenes de negocio para pequeñas y medianas empresas. Un claro ejemplo de ello es el sector educativo donde las grandes multinacionales se ha apoderado del espacio digital mientras que las pequeñas y medianas empresas se han apoderado de la venta directa de las nuevas metodologías pseudopedagógicas, de los servicios de comedor y extraescolares o, entre otros, de la venta de material escolar con el cheque de 70€ que, precisamente, recuerda el preacuerdo.
La retórica del discurso en clave nacional es eso, solo retórica. El documento es la plasmación de la derrota política del proyecto de las capas medias y pequeñas de la burguesía catalana que en su momento quisieron apostar más allá del Pacto Fiscal que Foment del Treball Nacional y CiU quisieron pactar con el Estado. El financiamiento singular que propone el documento es menos que los que se planteaba hace 14 años y queda supeditado a pactos de futuro.
El punto dedicado al reconocimiento de la nación catalana hace hincapié en la defensa de la Escuela Catalana, esa escuela cada día más privatizada por ERC, en la defensa de la lengua catalana, después de que ERC haya finiquitado la normalización lingüística, y en la proyección internacional de Cataluña, eufemismo que utilizan sectores de la pequeña y mediana burguesía para internacionalizar sus negocios y aumentar la exportación de capital.
En conclusión, este acuerdo de Govern entre PSC y ERC es la plasmación de los pactos entre distintos sectores de la burguesía para poder seguir explotando la clase obrera.
A 8 de Agosto del 2024,
Comité Nacional del Partit Comunista dels Treballadors de Catalunya (PCTC)